Kossorna


År 2012 startade vi upp med en korsningsbesättning på ca 30 dikor. Vi har sedan dess jobbat ganska hårt med våra egna avelsmål och idag består besättningen av ca 75 dikor där ungefär 80% är Hereford. Alla lugna, snälla och goda mödrar.

Rasen är mycket lättfödd och lämpar sig utmärkt på våra naturbetesmarker. De är inte kräsna och äter det mesta. De växer bra på endast grovfoder och eftersom de är lugna och växer långsamt så blir köttet väldigt mört och fint marmorerat.


Rasen härstammar ifrån distriktet Galloway i västra Skottland. Den är naturligt hornlös och det vita bältet runt magen är dominant. Den finns i färgerna svart, dun och röd. Rasen är känd för sin dubbla päls med över- och underull, som skyddar mot både kyla och väta. Korna har mycket goda modersegenskaper och har oftast god tillgång på mjölk. Kalven är mycket livskraftig och står upp och diar inom en halvtimme efter födsel.


Till våra kvigor använder vi svarta Belted Gallowaytjurar just för att de ger väldigt lätta kalvningar. Födelsevikterna brukar ligga på 25-35 kg. Kalvarna är mycket nyfikna och sociala från början men om man inte håller på med dem dagligen så tar ursprungsinstinkterna över när de växer upp. Några av våra modersdjur är korsning mellan Hereford och Belted Galloway och då kan kalven få nästan vilken färg som helst, från ljust beige till svart, dock (nästan) alltid med ett vitt bälte.

Det är en lätt, kompakt köttras med gott slaktutbyte och väldigt fint marmorerat kött.

De lämpar sig mycket väl för våra magra naturbetesmarker.


Övriga djur


På gården finns också två minigrisar, ett gäng med Svensk myskanka, islandshästar och en shetlandsponny, en katt och en vallhund av rasen Working Kelpie.