Vi är en ekologisk gård och följer EU:s direktiv för ekologisk djurhållning och växtodling. Alla våra djur och allt foder är certifierat av SMAK som årligen kontrollerar att vi följer alla regler och att allt på gården ser bra ut.

Alla våra får är 100% renrasiga, är med i stamboken och har härstamningsbevis. De har även högsta hälsostatus. Vi är anslutna till Gård & Djurhälsan och är med i deras kontrollprogram för klövar och MaediVisna. Besättningen har intyg på F-status och MVFRI. Vi tar även regelbundna träckprover.

Vi har nästan alltid fina livdjur till salu. Är ni intresserade av något djurslag så skicka ett mail med intresseanmälan.

Vi följer de rekommenderade livdjurspriserna av respektive rasförening.

"Världens sötaste får"

Walliska Svartnosfår


Vi är en av få som föder upp 100% renrasiga Svartnosfår med härstamningsbevis i Sverige. Det är en exklusiv och än så länge ovanlig fårras i princip hela världen. Deras utseende utmärker sig ifrån andra fårrasers. De svarta partierna på nos, öron, runt ögonen, framknäna, hasorna och vid klövarna sticker ut från den annars vita lockiga, krusiga ullen. Tackorna har även en svart fläck under svansen. Hela kroppen är ullbeklädd. Båda könen är behornade.


Rasen används för kött, ull och päls men framförallt som sällskap och utställningsdjur. Ullen är grov och lämpar sig mycket väl för tovning och till mattgarn. Tovade helfällar av Svartnosfår blir helt magiska.





Lockiga, silkiga & glänsande

Gotlandsfår


Gotlandsfåret som är Sveriges vanligaste fårras, har sitt ursprung i det gotländska utegångsfåret som härstammar ända från vikingatiden. Från 1920-talet har ett intensivt avelsarbete, utan inblandning av andra raser, skapat ett grått pälsfår.


Våra tackor är mycket goda mödrar och de får oftast 1-2 lamm var per gång. Trillingfödslar förekommer också. Lammen föds på våren, de är då svarta men under sommaren ljusnar de och blir grå i olika nyanser. Många av våra tackor är otroligt snälla, nyfikna och keliga.

Vi får både kött och skinn från fåren. Ett fint gotlandsskinn ska ha en klar och ren färgnyans från ljusgrå till mörkgrå, jämnt utbredd över skinnet. Det ska vara en jämn lock över hela skinnet och det ska ha ett silkigt och glansigt pälshår. Ullen används till hantverk och lämpar sig väl för spinning och tovning.


Vår besättning idag har fina och höga avelsvärden men vi arbetar målmedvetet med att alltid bli bättre. Baggarna som köps in från auktion är riksbedömda med avelsvärden som ska komplettera våra tackors egenskaper så att lammen blir så fina och friska som möjligt.

Ett allmogefår

Värmlandsfår


Värmlandsfåren är en av elva svenska allmogeraser som idag bevaras i genbank av Föreningen Svenska Allmogefår.

Allmogefåren var tidigare vanliga i Sverige men i slutet av 1800-talet började antalet minska. På allmogefårsföreningens hemsida kan man läsa mer om hur det hela startade med återupptäckten av rasen och bevarandearbetet som startade år 1997.


Fåren varierar mycket och kan finnas i alla färger som förekommer hos får. Även ullen varierar i typ, från rya till gobeläng och finullstyp men även så kallad vadmalsull är mycket vanlig. Ullen lämpar sig väl till hantverk och är lätt att spinna och tova.


Våra Värmlandsfår betar våra naturbeten. De är duktiga sly- och buskätare och de gör ett fantastiskt jobb med att hålla landskapet öppet. Var och en har sin egen personlighet, de med hög integritet och de som är väldigt sociala och kelsjuka. Dom har en stark flockkänsla och håller ihop i vått och torrt ute på betet.

Vi får både kött och skinn ifrån fåren. De oklippta fällarna blir underbart vackra. Även ullen används till tovning och spinning.